חדשות

ינואר 25

דברים שחשוב וכדאי לדעת על עולם השילוח

להלן סקירה קצרה של האירועים והנתונים העדכניים:

מגמות בשוק השילוח

הסטת מסלולי שיוט:

ספינות סוחר ממעבר במצר באב אל-מנדב לכיוון כף התקווה הטובה גרמה לשינויים משמעותיים בדפוסי הסחר ובביקוש לטון-מייל, וכן לאתגרים תפעוליים, במיוחד בתחום הרכש של ציוד וחלפים. נמל סואץ שימש כמרכז רכש עיקרי למפעילי ספינות שעברו בתעלת סואץ, וכעת החלופה העיקרית היא דרום אפריקה, שם המחירים יכולים להיות גבוהים יותר. עם זאת, העלייה בעלויות הציוד והחלפים שנצפתה בשנת 2024 בצי הספינות העולמי (כ-5.4% ו-5.5% בהתאמה) אינה נובעת רק מהסטת המסלולים. לאחר תקופה של גידול נמוך בעלויות בשל דחיית תיקונים ורכש, הייתה צפויה עלייה בעקבות העליות החדות במחירים בתקופת 2021/22. מאז, המחירים ירדו מעט ואף עלו במקרים מסוימים לאור הבום הנוכחי בבניית ספינות.בנוסף, סוגיות גיאופוליטיות ותקנות נוספות, יחד עם עומסים בשרשרת האספקה, עשויים להוביל לסיכון משמעותי לעלייה נוספת ברוב עלויות התפעול של ספינות.

עלייה ביבוא גז טבעי נוזלי (LNG):

על פי דיווח של רויטרס, יבוא ה-LNG העולמי צפוי להגיע בינואר 2025 לרמה הגבוהה ביותר מזה שנה, בעיקר בשל ביקוש מוגבר באירופה במהלך החורף, מה שהוביל להסבת מטענים מאסיה.

נתוני יבוא ויצוא

תחזית כלכלית לישראל:

על פי התחזית המקרו-כלכלית של בנק ישראל, התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) צפוי לצמוח ב-4.0% בשנת 2025 וב-4.5% בשנת 2026. האינפלציה בארבעת הרבעונים הקרובים, צפויה לעמוד על 2.6%.

עדכוני שוק

רפורמת היבוא "מה שטוב לאירופה טוב לישראל":

הרפורמה צוברת תאוצה בשנת 2025, כאשר 90% מהיבואנים בתחום מוצרי התקינה הצהירו שישתמשו במסלול הרפורמה, כמחציתם כבר ברבעון הראשון של השנה.

עליית שיעור המע"מ בישראל:

החל מה-1 בינואר 2025, שיעור המע"מ בישראל עלה מ-17% ל-18%.

מגמות עתידיות

קיימות בסחר הבינלאומי:

המעבר לקיימות הופך לנושא מרכזי בסחר הבינלאומי. רגולציות סביבתיות מחמירות מצד גופים כמו האיחוד האירופי וארצות הברית מחייבות חברות להקטין את פליטות הפחמן ולהשקיע בפתרונות ירוקים.

שיתוף